Monday, March 9, 2009

DIPLOMACY - II

Elindeki tüm kopyaları 6 ay içersinde satan Calhamer, kısa bir süre sonra oyunun lisansını, “Games Research” firmasına sattı.

Bu firma, 1961 ve 1971 yıllarında oyunu iki defa piyasaya sürdü. (İkincisinde, “elden geçirilmiş” bir kural kitapcığıyla!)

Bunu takip eden senelerde, oyun “Avalon Hill (1976 yılında), “Hasbro” (1999 yılında) ve en son olarak Avalon Hill (2008) tarafından değişik formatlarda basıldı.


Oyun, bir çok ülkede ve dilde, lisansını satan alan, değişik firmalar tarafından da basılmıştır.

Diplomasi oyununun bir özelliği, satrançdan sonra, oyun tarihinde, posta ile oynanan ilk oyun olmasıdır.

Popülerliğinin diğer bir göstergesi, John F. Kennedy ve Henry Kissinger gibi, ünlü A.B.D. başkanlarının, “Diplomasi’yi, en sevdikleri oyun olarak isimlendirmeleridir.”

Diplomasi’yi, diğer savaş oyunlarından ayıran önemli özelliği, oyun esnasında yapılan çatışmalardan çok, diplomatik anlaşmaların oyunun ağırlık noktasını oluşturmasıdır.

İkinci bir nokta ise, birliklerin harita üzerindeki hareketlerinin sırayla değil, aynı anda yapılmasıdır. Diplomatik görüşmeler bittikten sonra, tüm oyuncular, birliklerinin hareketlerini gizlice not ederler ve aynı anda açıklarlar.

Oyuncuların karakteristik özellikleri (saldırganlık, çekingenlik, risk alamama veya tam tersi gözü kara olmak gibi) ve sosyal yönleri (sosyal olmaları, beraber pakt kurdukları kişi veya kişilere güven vermeleri, v.b.) oyununun ana öğelerinden biridir.

Bilhassa bu özellik, oyunun, “TEKRARLANABİLİRLİK!” özelliği açısından çok önemlidir.

Wargame/cosim hayranlarını en rahatsız eden tarafı ise, oyun esnasında gerçekleşen çatışmaların, herhangi bir zar ve kart kullanılmadan sonuçlandırılmasıdır.

Örneğin, aynı bölgeyi ele geçirmek için hareket eden, 2 ayrı ülkenin hareket ettirdikleri birlik sayısına bakılır ve az olan kaybeder. (Şimdi, bazı wargame oyuncularının “Bu kadar da basit olamaz ki!” diye söylendiklerini duyar gibiyim.)

Oyunun, diğer önemli bir özelliği de, çok çeşitli versiyonlarının yapılabilmesidir.

1977 Avalon Hill yapımı, “Machiavelli”, Rönesans İtalya’sına uygulanmış bir versiyonu olup, oyundaki taraflardan birisi yine Osmanlı İmparatorluğu olduğu için bize ilginç gelebilir.




1982 West End Games yapımı “Kamakura”, imparatorluk Japonya’sını kendisine konu olarak seçmistir.

1994 yine Avalon Hill yapımı, “Colonial Diplomacy”, 19. y.y. sonunda, Orta Asya’dan Uzak Doğu’ya kadar Asya’nın hakimiyetini konu edinmiştir.




Bilgisayar ve İnternet alanındaki gelişmelere paralel olarak, 1999 yılında Hasbro; 2005 yılında da Paradox İnteractive, oyunun bir PC versiyonunu çıkardılar.





Her iki oyunda maalesef, kötü eleştiriler aldılar. "AI"'ye karşı oynadığınızda, çok zayıf bir rakibiniz oluyordu. 2005 versiyonuna da, oyuncular arasında, İnternet ortamında haberleşmeyi sağlayacak, "chat" unsuru eklenmemişti.


Oyun, günümüzde, bilhassa İnternet ortamında, e-posta ve online yönmleriyle oynanmaktadır.

İsteyenlere birkaç sayfa:

E-posta ile oynamak isteyenlere:

http://www.dip2000.com/

“World Leaders” isimli bir versiyonu:

http://www.worldleadersthegame.com/

Kendi arkadaşlarını davet edebileceğiniz bir site:

http://gamesbyemail.com/Games/Politics#Start

Başka bir sayfa:

http://phpdiplomacy.net/

ve tabiiki en sonunda en son oyunu çıkaran “Wizards of the Coast”’un web sayfası:

http://www.wizards.com/default.asp?x=ah/prod/diplomacy

No comments:

Post a Comment